Kontakt os

INNOVAID A/S

Kontakt INNOVAID i dag:

Muslingevej 38

DK-8250 Egå

Denmark

T: +45 86 78 99 33

F: +45 86 78 99 34

mail@iaid.dk

Velfærdsteknologi giver mere selvstændighed

Mandag, desember 5, 2016

På Vikærgården i Risskov bruger man velfærdsteknologi til at hjælpe borgerne til at blive mere selvstændige. Med Happy Rehab oplever de en større træningsmotivation hos brugerne.

 

Det er frustrerende at være afhængig af andres hjælp, og ikke kunne klare hverdagsopgaver selv. Velfærdsteknologi er teknologi, der kan hjælpe brugeren til lettere at klare sig selv, og dermed kan det være med til at skabe en større livskvalitet for den enkelte bruger. Træning og øvelser bliver hurtigt sjovere og mere motiverende med effektive teknologier, i stedet for monotone øvelser.

Velfærdsteknologi kan også hjælpe medarbejdere i omsorgsfag med at klare rutineopgaver på plejehjem og lignende.

 

Hvad er velfærdsteknologi?

En bred definition af velfærdsteknologi lyder på, at det er teknologi, der øger livskvaliteten og/eller effektiviteten i samfundet. Det er en definition, der også indikerer, at velfærdsteknologi kan være mange forskellige ting. 

I landets forskellige kommuner er der et stigende fokus på, hvordan vi kan bruge teknologi til at gøre hverdagen lettere for borgerne. Og hvordan man kan lette arbejdsopgaver fra et travlt plejepersonale. Det kan eksempelvis gøres ved brug   med skylletørre funktion på toiletter. Det kan også gøres ved brug af stemmestyring af flere funktioner i hjemmet. Eksempelvis ved stemmestyring af gardiner og lamper.

Velfærdsteknologi skaber helt nye muligheder for rehabilitering og genoptræning af personer med medfødte handicap, eller for personer som har mistet færdigheder senere i livet.

 

Velfærdsteknologi på Vikærgården

Aarhus er langt fremme, når det kommer til brugen af velfærdsteknologi. Aarhus kommune har afsat 10 millioner kroner om året til at støtte projekter, der kan forbedre kommunens service og gøre en forskel for borgerne.

På Vikærgården akutenhed og Rehabilitering i Risskov ved Aarhus bruger man velfærdsteknologi til at hjælpe borgere, der har mistet færdigheder, der gør at de har brug for træning og pleje. Vikærgården har ansat fire medarbejdere, der halvdelen af deres arbejdstid arbejder som hhv. sygeplejersker, fysioterapeut og ergoterapeuter, mens de den anden halvdel af tiden arbejder med test, afprøvning og evaluering af velfærdsteknologier.

En af dem er Inger Oddershede. Inger fortæller, at brugen af velfærdsteknologi er med til at hjælpe borgerne hurtigere i gang med genoptræningen, og derfor ser man ofte hurtigere forbedringer.

Et rehabiliteringsforløb på Vikærgården kan vare op til 5 uger, hvor borgeren bor på rehabiliteringscentret. Her er velfærdsteknologier med til at gøre hverdagen lettere for borgerne, og de er med til at gøre borgerne mere selvhjulpne.

Toiletter med skylle og tørre-funktion gør, at personer som før ikke selv kunne klare et toiletbesøg, nu er selvhjulpne. Det aflaster også plejepersonalet, og giver borgeren følelsen af, ikke at være så afhængig af andres hjælp.

 At Vikærgården in Risskov, welfare technology is used to make patients more independent. With Happy Rehab, motivation for training has been increased.

Inger Oddershede er velfærdsteknologisk ressource person på Vikærgården i Risskov. Hun bruger velfærdsteknologien til at give borgerne en mere effektiv rehabilitering.

 

Hurtigere forbedringer

For Inger er det også vigtigt, at velfærdsteknologien er med til at gøre genoptræningen mere motiverende for borgerne. Loftslifte sammen med gangsejl gør, at borgerne kan komme i gang med gangtræning tidligere i rehabiliteringsforløbet, og ståstativer som Happy Rehab er med til at gøre træningen sjovere, da borgeren skal bruge computerspillet i træningen. Det gør, at motivationen for at blive stående og lave øvelserne er større.

Inger har erfaringer med, at borgere med nedsat bevægelighed i fodled og ankelled har oplevet bedring ved at bruge ståstativer som Happy Rehab. Hun understreger dog, at det på 5 uger ikke er muligt at se de helt store resultater. Det kræver længere tid med kontinuerlig træning. Men Vikærgården er et godt sted at starte nye gode vaner, der kan hjælpe til større livskvalitet og uafhængighed.

 

Det er ikke kun i Aarhus og Danmark, at man bruger velfærdsteknologi i høj grad. Også Norge er med på den velfærdsteknologiske bølge. En af aktørerne er Innovatoriet. På Innovatoriet Borre kan man se Treax Pads og omkring 150 andre forskellige velfærdsteknologier udstillet, og bliver klogere på, hvad man kan bruge velfærdsteknologi til. Det kan man også i Oslo i december, hvor der afholdes en velfærdsteknologisk konference, hvor INNOVAID også vil være tilstede.

Nyheder

neoSIT stabiliserer barnets ryg og hoved, så der er overskud til aktivitet og leg

23-01-2020
Vores nye terapi og aktivitetsstol neoSIT hjælper barnet, der ikke kan sidde selv, med at stabilisere ryg og hoved. Det...

Blog

Effektiv hjemmetræning er en god løsning for mange

25-03-2020
Vi er midt i en tid, der er uvant for os alle, og derfor kan det være godt at fokusere på nogle af de ting, som stadig...

Events