Ude godt, men hjemme bedst– Kysthospitalet i Norge laver projekt med Happy Rehab
Helena Paulsson Nilsen, Avdelingssjef v/ Fysikalsk medisin og rehabilitering v/ Sykehuset i Vestfold, sammen med Martin Hjort, Direktør i Innovaid.
På Kysthospitalet i Stavern i Norge har de det seneste år testet virkningen af rehabiliteringstræning med Happy Rehab. 25 børn med forskellige former for funktionsnedsættelse har i løbet af året deltaget i projektet. Formålet er at teste, om det er muligt at forkorte behandlingstiden hos terapeuter ved at udføre træningen hjemme.
Hvorfor bruge tid og ressourcer på at tage til fysioterapi flere gange om ugen, når der findes hjælpemidler, der kan give god træning og rehabilitering hjemme i stuen? Det spørgsmål stillede de sig selv på Kysthospitalet i Stavern i Norge forud for det igangværende projekt ”Borte bra, men hjemme best”.
Hos Kysthospitalet’s rehabiliteringsafdeling, har de det seneste år testet virkningen af træning med Happy Rehab for børn i alderen otte til tretten år. Projektet er sat i værk for at undersøge, om man kan forkorte behandlingstiden hos specialister, ved at træne i ståsystemet derhjemme.
”Mange børn mister hurtigt træningslysten, hvis det bliver rutinepræget og kedeligt. Happy Rehab har vist sig i mange tilfælde at være en god løsning, da børnene kan lave træning derhjemme, uden det egentlig føles som træning,” fortæller Daniel Gulliksen, ergoterapeut på Kysthospitalet.
Daniel Gulliksen, Ergoterapeut ved Kyshospitalet.
En systematisk fremgangsmåde
Udover at teste muligheden for rehabilitering i hjemmet, har Kysthospitalet også haft fokus på, i samarbejde med INNOVAID, at udvikle Happy Rehab, så det opfylder brugernes behov bedst muligt. Dette udspringer fra Kysthospitalets og Daniel Gulliksens side især fra ønsket om at kunne bruge Happy Rehab på en effektiv og systematisk måde i rehabiliteringen. Samtidig er projektet sat i værk for at undersøge, om man har klar evidens for at kunne anbefale Happy Rehab frem for andre former for træning.
”Vi undersøger, om ståsystemet kan erstatte en del af den generelle træning, så vi er nødt til at undersøge det grundigt, før vi kan give egentlige anbefalinger,” siger Daniel Gulliksen.
Til kamp mod træningsdepressionen
Vedvarende træning hos en terapeut kan for mange børn hurtigt blive kedeligt og føles som en sur pligt.
”Det kan tilmed føre til en træningsdepression, hvor man slet ikke kan tage sig sammen til at træne,” siger Daniel Gulliksen.
Daniel Gulliksen mener, at Happy Rehab kan gøre træningen sjovere, da mange af børnene i projektet har fundet computerspils-funktionen i ståsystemet meget motiverende.
”Man tager børnene ud af den vante træningssituation ved at have Happy Rehab derhjemme. Så føles det ikke som et stort og tidskrævende projekt at skulle træne, og det giver dem selvtillid, at de kan klare træningen selv uden at være afhængige af en terapeut” tilføjer Daniel Gulliksen.
Børnene i projektet er primært på niveau 1-2 på GMFCS skalaen, mens enkelte af børnene er på niveau 3. De har i forbindelse med projektet trænet med ståsystemet i 3-4 uger ad gangen. Herefter har de sammen med deres forældre udfyldt et spørgeskema, der skal give Kysthospitalet af billede af, om Happy Rehab giver den rette træning og rehabilitering for børnene.
Foreløbige resultater
Projektet ”Borte bra, men hjemme best” har været i gang siden september 2016, og løber frem til september 2017. Projektet går derfor ind i sin slutfase, og Daniel Gulliksen og hans kollegaer kan allerede nu se en tendens.
”Det, at træningen er tidsbesparende, er en vigtig faktor for både børnene og deres familier. Samtidig ser vi også, at Happy Rehab fungerer som et effektivt træningsredskab,” siger Daniel Gulliksen.
For de fleste af børnene i undersøgelsen har det været sjovt at prøve at træne med Happy Rehab frem for den almindelige træning.
”Flere af børnene blev overraskede over, at de var helt trætte i benene når de havde brugt Happy Rehab. Det føltes slet ikke som træning for dem,” fortæller Daniel Gulliksen.
Han tilføjer dog, at ståsystemet naturligvis ikke er lige sjovt og motiverende for alle. Enkelte af børnene, der normalt spiller mange computerspil, savnede udfordringer i Happy Rehabs spil. De begyndte hurtigere at kede sig i træningen, hvorfor Daniel Gulliksen ikke vil kalde ståsystemet for en løsning for alle børn.
”Vi kan naturligvis ikke gå ud og sige, at Happy Rehab er godt for alle. Men for dem, det virker for, er det rigtig godt,” siger Daniel Gulliksen.
Resultaterne skal formidles til kommunen
Et træningsforløb på 3-4 uger er naturligvis meget intensivt og komprimeret, og gode resultater ses ofte først efter længere tid med træning, påpeger Daniel Gulliksen. Men hvis de foreløbige resultater viser sig at holde stik, så starter man efterfølgende en implementeringsfase, hvor Kysthospitalet i samspil med kommunen vil forbedre mulighederne for at få bevilliget et Happy Rehab-system derhjemme.
”Vi har allerede fem børn, der har prøvet Happy Rehab her på Kysthospitalet, og de har været så glade for det, at de nu har et ståsystem derhjemme,” siger Daniel Gulliksen.
(+45) 86 78 99 33