Kontakt os

INNOVAID A/S

Kontakt INNOVAID i dag:

Muslingevej 38

DK-8250 Egå

Denmark

T: +45 86 78 99 33

F: +45 86 78 99 34

mail@iaid.dk

Hvad er Cerebral Parese?

Fredag, november 25, 2016

Cerebral parese (CP) er en samlet betegnelse for skader, der opstår i hjernen før, under eller efter fødslen. Dog senest 2 år efter fødslen, da skaden skal være sket inden hjernen er fuldt udviklet.  På dansk kaldes CP ofte spastisk lammelse, hvilket ikke er en korrekt betegnelse for alle typer CP.

Personer med CP rammes i forskellig grad. Typiske symptomer på hjerneskaden er stramme muskler, ufrivillige bevægelser, koncentrationsbesvær samt en udfordret fin- og grovmotorik. 

Skaden kan ske i forskellige dele af hjernen, og derfor vil tilfældene af CP se forskellige ud, alt efter hvor i hjernen skaden er sket.

CP deles ind i tre undergrupper, efter hvilke symptomer der er dominerende:

  • Spastisk cerebral parese er den hyppigste form, og forekommer i 80-90% af tilfældene. Spasticitet giver en forhøjet spænding i muskulaturen og fører til stramme og hårde muskler.
  • Dyskinetisk cerebral parese forekommer i 10-15% af tilfældene. Her er symptomerne en variation i muskelspænding, som kan give pludselige bevægelser. Disse symptomerne kan forværres når man udsættes for aktivitet og stress.
  • Ataktisk cerebral parese forekommer i 5-7% af tilfældene. Her er balanse og koordination den største udfordring. Præcisionen i bevægelserne er specielt svært for den som har ataksi.

Gross Motor Function Classification System (GMFCS) er et system, der kategoriserer de grovmotoriske symptomer på CP i fem niveauer.

Niveau 1            

Kan gå, løbe og hoppe. Koordination og balance er udfordret.

Niveau 2            

Kan gå op af trapper ved at støtte sig til gelænderet. Problemer med at gå på ujævnt underlag.

Niveau 3            

Kan gå ved hjælp af håndholdt mobilitetsudstyr. Ved længere distancer bruges kørestol.

Niveau 4            

Bruger mobilitetsudstyr eller fysisk assistance for at komme rundt. Det kan være muligt at gå kortere distancer med hjælp.

Niveau 5            

Bruger kørestol for at komme frem, grundet begrænset kontrol af muskulaturen.

Kilde: GMFCS descriptors copyright © Palisano et al. (1997) Dev Med Child Neurol 39:214-23 CanChild

 

Hvad er årsagen?

Det kan være svært at vurdere præcist, hvad årsagen til cerebral parese er. Og i nogle tilfælde vil det være umuligt helt at vide det. Men årsagerne kan blandt andet skyldes infektioner under graviditeten, for tidlig fødsel, iltmangel under fødslen eller hjerneblødning efter fødslen.

 

Hvad kan jeg gøre?

CP er en statisk hjerneskade. Det vil sige, at hjerneskaden ikke bliver værre med tiden. Det betyder dog ikke, at symptomerne ikke kan forværres. Det er derfor vigtigt at udspænde og træne musklerne, for at undgå at de bliver for stramme. Stramme muskler der ikke bliver udspændt eller trænet, kan i værste tilfælde føre til kontrakturer der gør, at musklerne ikke længere kan strækkes ud.

Der findes flere behandlingsformer. Hos en fysioterapeut kan man få hjælp til at lave øvelser, der udtrækker de spændte muskler, og øger mobiliteten.

Man kan også vælge at få foretaget en operation. Ved en operation vil man ofte afhjælpe fejlstillinger eller foretage en forlængelse eller en frigørelse af sener og knogler for at normalisere ubalancer.

Nogle vælger også at få sprøjtet botox ind i muskelvævet. Botox giver en tidsafgrænset lammelse af musklerne, hvilket kan lindre problemer forbundet med stramme muskler. Når musklerne er afslappet efter en botox-behandling har man set at det er vigtig at komme hurtigt i gang med intensiv træning, for eksempel i regi af en fysioterapeut. Her kan et godt supplement til fysioterapien være rehabiliteringssystemet Happy Rehab. Happy Rehab er et ledspecifikt rehabiliteringssystem hvor de ønskede muskelgrupperne bliver aktivt stimuleret under træning. Happy Rehab kan hjælpe med at intensivere træningen og øge motivationen.

Nyheder

neoSIT stabiliserer barnets ryg og hoved, så der er overskud til aktivitet og leg

23-01-2020
Vores nye terapi og aktivitetsstol neoSIT hjælper barnet, der ikke kan sidde selv, med at stabilisere ryg og hoved. Det...

Blog

Effektiv hjemmetræning er en god løsning for mange

25-03-2020
Vi er midt i en tid, der er uvant for os alle, og derfor kan det være godt at fokusere på nogle af de ting, som stadig...

Events