Kontakt os

INNOVAID A/S

Kontakt INNOVAID i dag:

Muslingevej 38

DK-8250 Egå

Denmark

T: +45 86 78 99 33

F: +45 86 78 99 34

mail@iaid.dk

Egmont Højskolen: Helt almindelig og alligevel helt anderledes

Onsdag, desember 5, 2018

Egmont Højskolen er ligesom de fleste andre danske højskoler. Og så alligevel ikke. På Egmont lever unge med handicap side om side med deres hjælpere. Her er de sammen om hverdag og fest, samtidig med at de lærer en masse af hinanden og af højskolelivet.

På Egmont Højskolen i Hou uden for Odder er der plads til forskellighed, og plads til fællesskab. Egmont Højskolen fungerer som en almindelig dansk højskole, men alligevel stikker den ud fra de fleste andre af sin slags. Her er det nemlig både almindelige højskoleelever og personer med handicap, der følger fag sammen og får gavn af hinandens selskab og perspektiver. På Egmont Højskolen er højskoleeleverne en blanding af assistenter, som er almindelige højskoleelever, der er ansat til at hjælpe en handicappet på højskolen, og de handicappede, som kaldes borgere. Borgerne får hjælp af assistenterne til personlige og sociale ting, der alt sammen udgør et spændende og sjovt ungdomsliv. Herudover går der også elever på skolen, som har lette handicap, og derfor ikke er afhængige af særlig meget hjælp. De kaldes enestående, og får hjælp efter behov til de ting, der er vanskelige for dem. Tilsammen udgør de en mangfoldig elevskare, der hvert semester er med til at gøre Egmont Højskolen til det, den er der for – at være en højskole for alle.

Et frirum til at være ung

For Bertil Sidenius der er lærer på Egmont Højskolen er det vigtigt, at tiden på højskolen er et frirum for de unge. Både dem med handicap, og dem uden. For eleverne med handicap kan behovet for at leve et nogenlunde normalt ungdomsliv være stort, og netop et ungdomsliv skal Egmont Højskolen være med til at give dem.

”Vi gør meget ud af at fortælle, at vi ikke er et bosted. Vi er en højskole. For mange af de handicappede elever er det måske første gang, at de lever så tæt med andre unge, og oplever en anden måde at være ung på. Det er deres tid på Egmont Højskolen, der skal give dem et frirum til at være ung sammen med andre unge,” siger han.

En udsædvanelig rummelighed

Det er ikke kun personer med handicap, der får noget ud af at gå på højskolen. Assistenterne får ligeledes indblik i en verden, de ikke er vandt til at færdes i, og får nye oplevelser og input fra de borgere, der er omkring dem. Det er ifølge lærer Bertil Sidenius en af skolens helt store styrker.

”Jeg tror ikke jeg har oplevet et andet sted, hvor så forskellige mennesker lever side om side på den måde. Det er ret unikt,” siger Bertil.

Uddannelse i arbejdsledelse

Men det er ikke kun ungdomsliv og sjov, Egmont Højskolen kan give borgerne. De får også en masse spændende og nyttige fag, som kan hjælpe dem videre i livet. På højskolen har borgerne ofte fag sammen med assistenterne, og det kræver derfor en stor indsats fra lærerne, når de skal tilrettelægge undervisningen til så forskellige elever. Men ud over den almindelige undervisning har opholdet på højskolen også til formål at forberede og undervise de handicappede elever i at blive arbejdsledere. Mange at borgerne kommer direkte hjemme fra deres forældre, og det er derfor noget helt nyt for dem, når de efter højskoleopholdet skal ud og være arbejdsledere for deres hjælpere. Derfor får de på højskolen undervisning i helt konkrete ting som at lægge en vagtplan, at afholde personalemøder. Og de lærer, hvordan de skal agere i rolle som arbejdsleder.

”På den måde kan vi klæde eleverne på til det, mange af dem skal møde efter deres tid på højskolen,” siger Bertil.

Nyheder

Mød vores nye INNOVAID'er!

16-01-2019
Joseph Quinlan er uddannet ergoterapeut. Han glæder sig til at bruge sin faglighed, når han skal møde vores...

Blog

Med NF-Walker2 kan dit barn selvstændigt udforske verden

13-08-2019
For mange er det en milepæl, når et barn tager sine første selvstændige skridt. For børn med svære...

Events