Kontakt os

INNOVAID A/S

Kontakt INNOVAID i dag:

Bakketoften 3

DK-8541 Skødstrup

Denmark

T: +45 86 78 99 33

F: +45 86 78 99 34

mail@iaid.dk

Dynamisk stående træning for børn med CP GMFCS-niveau 1-5

Onsdag, juni 24, 2020

Cerebral Parese (CP) er en bred diagnose, og personer med CP har derfor meget forskellige forudsætninger og behov. Derfor ser træningen også forskellig ud, alt efter hvilket GMFCS-niveau det enkelte barn er på.

Vi har her samlet resumeer og resultater fra to forskningsprojekter med dynamiske systemer, henholdsvis Innowalk til børn på GMFCS-niveau 4-5 og Happy Rehab på GMFCS-niveau 1-3.

Begge forskningsprojekter undersøger, hvilken effekt det har for børnene at lave stående dynamisk træning med fuld vægtbæring.

Børn med CP på GMFCS-niveau 4-5

Der gælder overordnet set de samme anbefalinger for fysisk aktivitet for børn med CP, som der gør for alle andre. 60 minutters aktivitet om dagen anbefales til alle, men det kan være svært at gennemføre for børn med CP på især GMFCS-niveau 4 og 5. Mange af disse børn sidder i kørestol, og får derfor ikke den naturlige dagligdagsbevægelse, som mange andre børn. Ståstativer kan hjælpe barnet, der ikke selv kan holde sig oprejst med at stå op og blive rettet ud. Disse stativer findes både som statiske systemer, men også som dynamiske systemer, som eksempelvis Innowalk, hvor barnet kan bevæge sig, mens det er spændt fast og sikret.

Men hvad er forskellen på effekten af træning i henholdsvis et statisk system og et dynamisk system? Det har Åsa Thornberg og Katarina Lauruschkus fra Lund Universitet i Sverige undersøgt.

I undersøgelsen deltog 20 børn med CP på GMFCS-niveau 4-5. Halvdelen af børnene trænede i et statisk system 30-90 minutter hver dag i fire måneder. Den anden halvdel trænede i det dynamiske system Innowalk mindst 30 minutter om dagen i fire måneder med en fart mellem 30 og 50 rpm. Forskerne har undersøgt træningens effekt på børnenes passive ledbevægelighed (PROM) og deres spasticitet i musklerne omkring hofterne.

Efter de fire måneder kunne Åsa Thornberg og Katarina Lauruschkus se, at børnene, der havde trænet med Innowalk, opnåede en signifikant bedre PROM end børn, der havde trænet i det statiske system. Derudover så de en signifikant formindsket spasticitet hos de børn, der havde trænet 30 minutter i Innowalk end det var tilfældet med de børn, der havde træner med det statiske system i 30 minutter. Derudover erfarede de to forskere, at det at komme op at stå – både statisk og dynamisk gjorde, at børnene kunne trække vejret dybere, at de fik varme i fødderne og at ledbevægeligheden i de nedre ekstremiteter blev påvirket positivt.

Læs mere om studiet her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32211225/

Læs mere om Innowalk her

Børn med CP på GMFCS-niveau 1-3

Mens Innowalk fungerer godt som dynamisk system til personer på GMFCS-niveau 4-5, så kan børn på GMFCS-niveau 1-3 med fordel bruge Happy Rehab som aktivt dynamisk system. Nogle af børnene på niveau 1-3 kan gå fint selv uden hjælp, mens andre har brug for støtte under gang. Børnene er ikke fastspændt på samme måde i Happy Rehab, som de er i Innowalk, og derfor passer dette system godt til børn, der kan gå med eller uden hjælp, og som kan holde sig oprejst uden hjælp. Systemet er ofte overset, da målgruppen af børn på GMFCS-niveau 1-3 normalt ikke bruger ståsystemer. Men da Happy Rehab netop hjælper barnet med at træne både den aktive og den passive ledbevægelighed på en sjov og effektiv måde, så viser systemet rigtig gode resultater.

Forskningsprojektet ”The effect of training in an interactive dynamic stander on ankle dorsiflexion and gross motor function in children with cerebral palsy” har undersøgt effekten af at bruge Happy Rehab i 10 uger. Projektet har især fokuseret på, om der kan ses en effekt på dorsalfleksionen i børnenes ankler, der ofte er hæmmet hos børn med CP.

6 børn deltog i studiet, og resultatet efter de 10 uger viste, at både aktiv og passiv ankel dorsalfleksion var forbedret signifikant. Derudover blev børnenes grovmotorik forbedret, mens de i træningsperioden oplevede forbedringer på deres 10 meters gåtests.

Læs mere om studiet her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24865964/

 

Det giver altså mening at træne i dynamiske systemer for de fleste børn med CP. Træningen giver målbart gode resultater, mens flere af børnene i studierne også gav udtryk for, at de godt kunne lide træningen og synes det var sjovt, ligesom deres generelle velbefindende blev forbedret.

Læs mere om Happy Rehab her

Nyheder

Praktikant indenfor marketing og kommunikation

04-04-2024
Praktikant til marketing og kommunikation Brænder du for at formidle de gode og effektfulde budskaber? Har du...

Blog

Dynamisk stående træning for børn med CP GMFCS-niveau 1-5

24-06-2020
Cerebral Parese (CP) er en bred diagnose, og personer med CP har derfor meget forskellige forudsætninger og behov....

Events

FOREDRAG: Nye balancer med Caspar Eric
Tir, d. 7. maj kl. 16.30 - 18.00
Danske Handicaporganisationer Hus, Blekinge Blvd. 2, 2630 Taastrup
FOREDRAG: Nye balancer med Caspar Eric
Tir, d. 14. maj kl. 16.30 - 18.00
INNOVAID, Bakketoften 3, 8541 Skødstrup