4 myter om cerebral parese
Det må da være musklerne, der er skadet, når man har cerebral parese. Eller er det? Og hvordan kan det være, at nogle med CP har kognitive vanskeligheder, mens andre har ingen eller meget få? Diagnosen cerebral parese er bred, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvad det egentlig indebærer at have CP. Derfor har vi samlet fire gængse myter om cerebral parese og forklaret, hvorfor det måske forholder sig på en anden måde.
Myte 1: Det er musklerne, der er skadet
Cerebral parese er en betegnelse for skader, der er sket i hjernen. Det er altså en hjerneskade, der b.la. kan forårsage stramme muskler, ufrivillige bevægelser og andre fysiske følger. Musklen i sig selv er ikke skadet, men det er ”styresystemet” i hjernen, der er skadet, og derfor får musklen til at bevæge sig uhensigtsmæssigt og giver nedsat funktionsevne.
Myte 2: Hvis man er fysisk handicappet, er man også kognitivt handicappet
Cerebral Parese er en bred betegnelse for forskellige grader af medfødt hjerneskade eller en skade på hjernen, der er opstået indenfor de første to leveår. Det er altså forskelligt, hvordan hver enkelt person rammes. Skaderne sker forskellige steder i hjernen, og derfor vil nogle med CP være både fysisk og kognitivt handicappede, mens andre har få eller ingen kognitive følger.
Myte 3: Skaden bliver værre og værre
Cerebral parese er en statisk hjerneskade. Skaden bliver altså ikke værre med tiden. Det betyder dog ikke, at symptomerne ikke kan forværres. Musklerne kan blive meget stramme, hvis man ikke træner dem og aktivt udspænder dem. Det er derfor vigtigt for en person med CP at være opmærksom på at lave træningsøvelser, der både styrker, aktivt udspænder og forbedrer koordinationsevnen og balanceevnen.
Myte 4: Når den handicappede har svært ved at tale, har han/hun også svært ved at forstå dig
Hvis en person med CP selv har svært ved at tale, så er det fordi at det center i hjernen, der regulerer talen, er skadet. Det betyder ikke nødvendigvis, at vedkommende ikke kan forstå, hvad andre siger. Det er altså vigtigt at have for øje, at diagnosen cerebral parese kan være meget forskellig fra person til person.
(+45) 86 78 99 33