Kontakt os

INNOVAID A/S

Kontakt INNOVAID i dag:

Bakketoften 3

DK-8541 Skødstrup

Denmark

T: +45 86 78 99 33

F: +45 86 78 99 34

mail@iaid.dk

”Hvis du døjer med noget, så kom og spil håndbold”

Torsdag, mars 1, 2018
Rikke Nielsen savnede et håndboldhold, hvor hendes datter Magda, der har Downs syndrom, kunne spille. Det fik hende til at starte Aalborg Kidz, der er et håndboldhold for udviklingshæmmede. Vi har snakket med Rikke Nielsen for at få opskriften på, hvordan man selv kan starte et sportshold for handicappede børn.

”Hvorfor er det ikke et håndbold i en almindelig håndboldklub, som Magda kan spille på?” Det undrede Rikke Nielsen, træner af Aalborg Kidz og mor til Magda med Downs syndrom. Magda havde prøvet forskellige tilbud, som kommunen stillede til rådighed, men hun savnede at være en del af et foreningshold.

Derfor tog Rikke Nielsen, tidligere professionel håndboldspiller i Aalborg DH, selv affære, da hun løb ind i formanden for Idrætsforeningen for Handicappede i Aalborg.

 

”Han var meget begejstret for ideen, da de ikke rigtig havde fat i børneidrætten,” siger Rikke.

 

Rikke tog kontakt til den lokale idrætsforening, og fik lov til at starte et hold i foreningen. Den efterfølgende promovering af holdet første blandt andet til en annonce i avisen med overskriften ”Hvis døjer med noget, så kom og spil håndbold”.

 

”Det virkede. Til første træning kom der 21, og jeg havde kun regnet med cirka fem. Det var meget overvældende,” fortæller Rikke.

 

Aalborg Kidz blev etableret i september 2016 og er lige nu oppe på 45 spillere i alderen 6-16 år.

 

Håndbold i centrum – ikke handicap

Når spillerne på Aalborg Kidz kommer til træning hver mandag, skal de føle, at de er en del af et hold.

 

”Vi går ikke så meget op i, hvilket handicap de har. Vi forsøger at gøre træningen så normal som muligt. Når jeg siger til dem, at de skal tage ti armbøjninger, så forventer jeg at de gør det. Jeg tror godt de kan lide, at man har nogle forventninger til dem,” siger Rikke.

 

Som en del af håndboldtræningen tager Aalborg Kidz også på træningslejre og til turneringer. For Rikke er det vigtigt, at børnene føler sig som en del af fællesskabet.

 

”Det bedste er, at de er samlet helt frivilligt. Det er ikke en idræt de er tvunget til at lave gennem skolen. Det giver et enormt godt fællesskab for dem,” siger Rikke.

 

I Aalborg Kidz har man også sørget for, at børnene har fået ens spillerdragter, så de virkelig kan føle, at de går på det samme hold. Samtidig har holdet en lukket Facebookgruppe, hvor alle familier er gode til at kommunikere sammen, og til at bakke hinanden op.

 

”De fleste har præsenteret sig selv og deres familier på facebookgruppen, så vi kunne lære hinanden bedre at kende,” siger Rikke, der ser forældresamarbejdet som en vigtig del af det at starte et idrætshold for handicappede.

 

Struktur og foreningsliv

Når Rikke træner Aalborg Kidz er der visse ting hun er nødt til at være opmærksom på, i forhold til de andre hold hun træner. Først og fremmest er struktur en vigtig del af den ugentlige træning. Børnene skal vide, hvad de skal lave, og det skal der ikke laves om på.

 

”Vi har stadig en runde i starten af hver træning, hvor vi alle sammen fortæller, hvad vi hedder. Også selvom vi kender hinanden nu. Men de vil gerne blive ved med det, det hører til,” siger Rikke.

 

Derudover skal der en skarp styring til.

 

”Det nytter ikke noget at sætte dem i gang med øvelser selv. Øvelserne skal være konkrete, ellers mister de hurtigt interessen. Og det skal de også nok fortælle dig,” griner Rikke.

 

Børnene er meget opmærksomme på, hvilket humør Rikke er i når hun træner. Derfor er det vigtigt for hende at vise, at hun også nyder at være til træningen.

 

”Vi er meget begejstrede når vi er der. Og vi bruger rigtig meget energi på at anerkende børnene og sige til dem at hold op det var et godt kast,” siger hun.

 

Men først og fremmest er et af de vigtigste parametre i opstartsfasen, at holdet bliver etableret i et bæredygtigt foreningsregi. Det skaber gode rammer om et idrætshold.

 

”Bare spørg i den lokale idrætsforening. Det skulle undre mig, hvis de ikke er interesserede. Mange foreninger i Danmark har et stort fokus på at rumme mangfoldigheden. Og de fleste klubber er meget stolte af deres handicaphold,” siger Rikke.

 

”Men hvem skal vi spille i mod?”

Da børnene i Aalborg Kidz havde spillet interne kampe længe nok, ville de gerne have nogle modstandere udefra. Det blev startskuddet på LykkeLiga. LykkeLiga er, ifølge Rikke, en løs organisation af forskellige håndboldhold for udviklingshæmmede børn. Her kan trænere udveksle erfaringer og dele ud af gode og mindre gode oplevelser i forbindelse med træningen.

 

Derudover skal LykkeLiga, der kalder sig ”Danmarks skæveste fællesskab”, facilitere muligheden for at mødes til kampe holdene imellem.

 

”Vi har blandt andet arrangeret LykkeCup, hvor hold fra hele landet samles i Gigantium i Aalborg til en turnering,” siger Rikke.

 

Alle hold for udviklingshæmmede børn kan være med i LykkeLiga.

 

Håber på flere hold

For Rikke er Aalborg Kidz kun starten på noget, hun håber vil brede sig.

 

”Jeg håber på, at der vil starte flere hold op for udviklingshæmmede børn. Ikke kun håndboldhold, men alle former for idræt,” siger Rikke.

 

Derudover håber hun på, at det bliver mere naturligt at stille krav til denne målgruppe.

 

”Det er generelt en meget stillesiddende målgruppe, så det vil være fantastisk at få flere udviklingshæmmede børn til at blive mere fortrolige med bevægelse,” siger hun.

 

Nyheder

Praktikant indenfor marketing og kommunikation

04-04-2024
Praktikant til marketing og kommunikation Brænder du for at formidle de gode og effektfulde budskaber? Har du...

Blog

Dynamisk stående træning for børn med CP GMFCS-niveau 1-5

24-06-2020
Cerebral Parese (CP) er en bred diagnose, og personer med CP har derfor meget forskellige forudsætninger og behov....

Events

FOREDRAG: Nye balancer med Caspar Eric
Tir, d. 7. maj kl. 16.30 - 18.00
Danske Handicaporganisationer Hus, Blekinge Blvd. 2, 2630 Taastrup
FOREDRAG: Nye balancer med Caspar Eric
Tir, d. 14. maj kl. 16.30 - 18.00
INNOVAID, Bakketoften 3, 8541 Skødstrup